Tasojen käsittely
Tasot voidaan kuvitella pinoksi läpinäkyviä kalvoja. Piirtäminen tapahtuu aina "päällimmäiselle kalvolle" eli työtasolle. Tasoja käytetään yleensä erottelemaan kuvan eri osat toisistaan (esim. huonekalut, mitoitukset, jne.). Tarve erottaa eri osat toisistaan lähtee usein tulostustarpeista: halutaan tulostaa samasta kuvasta erilaisia tulosteita. Esimerkiksi rakennusta esittävästä kuvasta halutaan saada aikaan tuloste, jossa näkyy koko kuva sekä tuloste, jossa ei näy mittoja eikä materiaalimerkintöjä. Kun mitat ja materiaalimerkinnöt sijaitsevat omilla tasollaan, voidaan ne sammuttaa pois näkyvistä toiseen tulosteeseen. Tasojako onkin asia, joka kannattaa suunnitella harkiten. Jos käytetään valmista sovellusta, on tasojaottelu sovelluksessa valmiina ja sitä on syytä noudattaa.
Työtaso
Jokainen elementti joka kuvaan piirretään, sijoittuu piirtohetkellä määritellylle työtasolle tasolle. Aktiivinen työtaso näkyy sekä ominaisuudet-ikkunassa sekä Perustoiminnot 1 -työkalurivillä. Alasvetovalikosta voidaan valita uusi työtaso. Valikossa näkyvät kaikki kuvaan määritellyt tasot.
Tasojen ominaisuudet
Jokaiselle tasolle voidaan määritellä nimen lisäksi väri, viivanleveys, tulostuvuus sekä viivatyyppi. Tasojen ominaisuuksia voi muokata kaksoisnapsauttamalla kyseistä kenttää Taso-dialogissa.
Nimi
Tason nimi kannattaa olla sellainen, että se kuvaa tason käyttö tarkoitusta mahdollisimman tarkoin. On huomattava, että jos käytetään valmista sovellusta, niin tasojen nimet on hyvin pitkälle määritelty valmiiksi sovelluksen toimesta ja niitä on syytä noudattaa.
Skandinaavisten kirjainten (Å,Ä,Ö) käyttöä tasojen nimissä kannattaa välttää, sillä jotkut ulkomaiset CAD-ohjelmistot eivät välttämättä käsittele niitä oikein siirrettäessä DRW-kuvia DXF- tai DWG-muodossa kyseisiin ohjelmistoihin.
Väri, viivatyyppi ja viivanleveys
Mikäli elementille on määritelty viivanleveydeksi tai viivatyypiksi TASO, elementti saa oikean arvon elementin tason mukaisesti. Jos esimerkiksi "ovet" tasolle on tasodialogissa määritelty väriksi punainen, kaikki elementit jotka kuuluvat "ovet"-tasolle ja joiden väriksi on määritelty TASO, piirtyvät punaisella. Mikäli tason väriä muutetaan, kaikkien näiden elementtienkin väri muuttuu. Koko kuvan värivastaavuus määrittyy aina joko elementin värin tai tason värin mukaan. Mikäli värivastaavuus on tason mukaisesti, kaikki elementit näytetään elementin tason värin mukaisesti.
Läpinäkyvyys
Mikäli kuvaan piirretyille elementeille on määritelty läpinäkyvyydeksi TASO (oletusarvo elementtejä piirrettäessä), elementti saa läpinäkyvyysarvon tasolta. Arvo on aina esitetty prosentteina (0–100 %). Arvo 0 (oletus) = Läpinäkymätön ja vastaavasti 100 = Täysin läpinäkyvä. Nämä arvot ovat voimassa ainoastaan silloin, kun elementtikohtainen läpinäkyvyys on asetettu kuvassa päälle.
Tulostus
Tulostus-sarakkeessa määritellään, näkyvätkö tasolla olevat elementit tulosteessa vai eivät.
Tasolla olevat elementit tulostetaan.
Tasolla olevia elementtejä ei tulosteta.
Tasojen tilat
![]() ![]() |
Vapaa/Lukittu – Mikäli taso on lukittu, siihen piirretyt elementit näkyvät kuvassa normaalisti mutta muokkauskomennot (siirrot, poistot...) eivät vaikuta elementteihin. Lukitun tason elementtejä ei voi valita kuvasta. Elementtien muokkaus onnistuu mikäli lukittu taso vapautetaan |
![]() ![]() |
Sytytetty/Sammutettu – Sammutetulle tasolle piirretyt elementit eivät näy kuvassa. Elementtien sammutuksella voidaan esim. tulostusta varten piilottaa kuvasta elementtejä. Mikäli sammutettu taso sytytetään, tasolle piirretyt elementit tulevat kuvaan näkyviin. |
![]() ![]() |
Sulatettu/Jäädytetty – Tasojen jäädytys ja sulatus on mahdollista ainoastaan tulostustilassa. Tasoja voidaan jäädyttää näyttöikkunakohtaisesti, jolloin toisessa layoutissa voi taso olla pois näkyvistä (=jäädytetty) vaikka se toisessa olisinkin näkyvissä (=sulatettu). Jäädytetty taso on käytännössä sekä sammutettu että lukittu. |