DWG- ja DXF-kuvien käsittely

Ohjelmisto lukee oman DRW-tiedostomuotonsa lisäksi myös DXF- ja DWG-tiedostomuotoja. Ohjelman Avaa-toiminnossa voidaan tiedostomuoto valita Tiedostotyyppi-alasvetovalikosta. Samoin kuvaa tallennettaessa Tallenna nimellä -toiminnolla voidaan kuva tallentaa DRW-, DXF- tai DWG-tiedostoksi.

Kehitettäessä on yhteensopivuusasiat otettu vahvasti huomioon nimenomaan AutoCAD-ohjelmiston suhteen. Useat elementtirakenteet on luotu ottaen huomioon niiden siirrettävyys AutoCADiin. Tällaisia ovat esim. symboli- ja attribuuttirakenteet, tasot, mitoituselementit, tekstielementit jne. Samanlaiset elementtirakenteet mahdollistavat sen, että siirrettäessä kuvia eri ohjelmistojen välillä tietoa ei katoa siirrossa.

Nykyiset CAD-ohjelmistot mahdollistavat kuvien luomisen hyvinkin monella eri tavalla. Tämä sinänsä positiivinen asia aiheuttaa myös ongelman: kuvia luodaan hyvin kirjavasti. Kirjavuutta syntyy esimerkiksi värien (eli viivanpaksuuksien) ja tasojen käytössä. Myös symbolien ja attribuuttien käyttö/käyttämättömyys aiheuttaa kuvan jatkokäsittelyn kannalta ongelmia.

Tätä ongelmaa helpottamaan on luotu erilaisia standardeja ja suosituksia, jotka pyrkivät siihen, että kuvia tuotettaisiin käytettävästä ohjelmistosta riippumatta mahdollisimman samalla tavalla. Standardit ja suositukset sisältävät yleensä ohjeet kynien ja tasojen käytöstä sekä antavat ohjeet siitä, miltä symboleiden tulee näyttää ja miten ne tulee nimetä. Standardit ja suositukset ovat luonnollisesti yleensä suunnittelualakohtaisia ja niitä tuottavat yleensä erilaiset etujärjestöt. Esim. sähkösuunnitteluun tällaisia standardeja ja suosituksia rakentavat mm. SESKO ja Suomen Sähköurakoitsijaliitto.

Jonomuunnokset

MUUNNOS

Kun halutaan tallentaa useita kuvia DXF- tai DWG-muotoon tai muuntaa useita DXF/DWG-tiedostoja DRW-muotoon, tapahtuu se vaivattomimmin jonomuunnoksella.

Toimi näin:

  1. Valise muunnettavat tiedostot. Käytä Shift- ja Ctrl-näppäimiä valitaksesi useita tiedostoja.

  2. Valitse Avaa.

  3. Valitse tiedostomuoto johon kuvat käännetään, sekä kohdehakemisto.

Valinnan jälkeen komento avaa valitut kuvat yksi kerrallaan ja tallentaa ne valittuun muotoon.

Väritietojen ja viivatyyppien siirtyminen

Muunnostiedostossa voidaan määritellä viivatyyppien ja värien muunnosvastaavuudet.

Ohjelma lukee DXF/DWG-tiedostossa olevat viivatyyppimäärittelyt sellaisenaan kuvan mukana. Muunnostiedostossa oleva viivatyyppien määrittelymahdollisuus onkin sitä varten, että viivatyyppien nimet saadaan muutettua eri ohjelmistojen käyttäjille 'tutuiksi'. Esimerkiksi DXF/DWG-tiedostossa oleva DASHED-viivatyyppi muuttuu nimeltään tutummaksi KATKO-viivatyypiksi. Viivatyypin ulkoasu (viivatyyppimäärittely) tulee kuitenkin tuotavasta kuvasta, joten viivatyyppien ulkonäkö ei näin ollen muutu.

Muunnostiedostossa voidaan määritellä myös värien muunnosvastaavuudet. Jos vastaavuuksia ei ole määritelty muunnostiedostossa, siirtyvät värinumerot suoraan DWG:stä/DXF:stä ja päinvastoin. Oletusmuunnostiedostossa VÄRIT.CNV värien muunnokset on luotu seuraavan mallin mukaisesti:

DWG-kuvan elementtien siirtyminen

Jos uudemmissa AutoCAD-versioissa tallennetaan kuva vanhemman version muodossa, saatetaan tietyissä tapauksissa saavuttaa siirrettävyydessä parempi tulos. Tällöin tulee kuitenkin muistaa, että kuvasta saattaa kadota elementtejä, joita vanhempi versio ei tue.

Osa AutoCADin uusimmista elementtityypeistä saattaa jäädä siirtymättä.

CADMATIC Draw'n ja AutoCADin merkkilajien vastaavuudet

Ohjelmisto sisältää joukon merkkilajeja, joille on löydettävissä hyvinkin tarkasti vastaava AutoCAD-merkkilaji:

CADMATIC Draw -merkkilaji

AutoCAD-merkkilaji

TEKSTI

TXT

TEKSTIM

MONOTXT

SIMPLEX

SIMPLEX

ISO

ISOCP

MODERN

ROMANS

MODERN2

ROMAND

ROMAN

ROMANC

ROMAN2

ROMANT

SCRIPT

SCRIPTS

SCRIPT2

SCRIPTC

KREIK

GREEKS

KREIK2

GREEKC

Merkkilajien vastaavuudet voidaan määritellä muunnostiedostossa. VÄRIT.CNV -oletusmuunnostiedosto, jossa määritellään muunnoksessa tapahtuvat viivatyyppi-, merkkilaji- ja värimuunnokset, sisältää edellä esitellyt merkkilajimäärittelyt. Näin ollen kun ohjelmassa avataan AutoCAD-kuvia tai tallennetaan kuvia AutoCAD-muotoon, muuttuvat merkkilajit yllä olevan taulukon mukaisesti. Tällöin tekstien ulkonäöt ovat molemmissa ohjelmissa yhtäläiset.

Muunnostiedostossa määrittelyjärjestyksellä on siis myös merkityksensä. Kun haetaan DWG/DXF-kuvassa olevalle merkkilajille vastaavuutta CNV-tiedostossa, käy se vastaavuuslistaa läpi ylhäältä alaspäin. Näin ollen kaikki sellaiset merkkilajit, jotka eivät ’läpäise’ yhtäkään vastaavuusmääritystä, saavat ylläolevan vastaavuuslistan mukaisesti merkkilajiksi PERUS.

Tarkempi kuvaus VÄRIT.CNV-muunnostiedoston sisällöstä, katso Lisäkäsikirja, Liite A.