Kuvakkeen käsittely
KUVAKE
Piirrettyjen elementtien tallentaminen kuvakkeeksi ja tallennettujen kuvakkeiden haku ruudulle sekä kuvakekirjastojen käsittely.

Hae tallennettu kuvake käytössä olevaan ikkunaan.
-
Syötä kuvakkeen nimi.
Jos haettava kuvake on tallennettu johonkin kuvakekirjastoon (VLB-tiedostoon), niin kirjaston nimi mahdollisine hakupolkuineen annetaan kuvakkeen edessä suluilla erotettuna. Esimerkiksi OMAT-kuvakekirjastossa sijaitseva nappi1-kuvake:
(omat)nappi1

Tallenna piirretyt elementit kuvaketiedostoksi.
Näkymä- Tallenna aktiivinen näkymä kuvakkeeksi.
-
Syötä tallennettavan kuvaketiedoston nimi.
Ikkuna - Tallenna kahdella pisteellä osoitettava alue kuvakkeeksi.
-
Syötä alueen 1. nurkkapiste.
-
Syötä alueen 2. nurkkapiste.
-
Syötä tallennettavan kuvaketiedoston nimi.
Jos haettava kuvake on tallennettu johonkin kuvakekirjastoon (VLB-tiedostoon), niin kirjaston nimi mahdollisine hakupolkuineen annetaan kuvakkeen edessä suluilla erotettuna. Esimerkiksi OMAT-kuvakekirjastossa sijaitseva nappi1-kuvake:
(omat)nappi1

Tallenna yksittäisiä kuvakkeita kuvakekirjastoon, listaa kirjaston kuvakkeet tai poista kuvakkeita kirjastosta. Useampia kuvakkeita voidaan syöttää erottamalla ne pilkulla.
-
Syötä käsiteltävän kuvakekirjaston nimi.
Tämän jälkeen valitaan kyseiselle kuvakekirjastolle halutut toiminnot:
? Listaa kuvakekirjaston sisältö antamalla haluttu kuvakenimimaski. Tähti (*) merkitsee mitä tahansa merkkijonoa. Esimerkiksi A* merkitsee kaikkia merkkijonoja, joiden ensimmäinen merkki on A. Kysymysmerkki (?) merkitsee mitä tahansa yksittäistä merkkiä. Esimerkiksi A?E merkitsee kaikkia merkkijonoja ensimmäinen merkki on A ja kolmas merkki E. Toinen merkki voi olla mikä tahansa. Antamalla maskiksi * saadaan listattua kaikki kirjaston sisältämät kuvakkeet.
-
Syötä listattavien kuvakkeiden nimimaski.
Lisää - Lisää kuvakekirjastoon levylle tallennettu kuvake (VIF-päätteinen tiedosto).
-
Syötä kuvakkeen nimi (VIF-päätettä ei tarvitse antaa).
Poista - Poista halutut kuvakkeet kuvakekirjastosta.
-
Syötä poistettavien kuvakkeiden nimimaski.
Nimeä - Nimeä kuvakekirjastossa oleva kuvake.
Huom! Jos nimimaskiksi annetaan esim. *, poistuvat kirjastosta kaikki kuvakkeet! Poistoa ei voi peruuttaa, joten poistoissa kannattaa olla tarkka!
-
Syötä kuvakkeen vanha nimi.
-
Syötä kuvakkeen uusi nimi.
Valmis - Poistu kuvakekirjaston käsittelystä.
Kuvakkeet ovat nopeasti ruudulle tulostuvia esityksiä elementeistä ja niitä voidaan käyttää esim. haluttaessa katsoa jotakin kuvaa kesken toisen kuvan piirtämisen. Luonnollisesti halutusta kuvasta on pitänyt luoda kuvake. Sovellusten kehityksessä kuvakkeita käytetään tehtäessä kuvakevalikoita.
Kuvake skaalautuu aina käytössä olevan näkymän suhteen ja poistuu ruudulta seuraavan kuvan päivityksen yhteydessä.
Kuvakkeen määrittelyssä on myös tyhjällä alueella merkitystä. Kun kuvake haetaan ikkunaan, määräytyy sen koko tallennusvaiheessa määritetyn alueen perusteella, ei pelkkien elementtien perusteella. Jos halutaan siis tehdä kuvake, jota haettaessa näkyvät pelkät elementit mahdollisimman suurina, pitää kuvake tallentaa esim. Kuvake Tallenna Ikkuna -toiminnolla, niin että näytetty alue on pieni sisältäen ainoastaan kaikki tarvittavat elementit. Kuvaketiedostot ovat .VIF-päätteisiä tiedostoja.
Jos avattavan kuvakkeen nimeksi annetaan *, voidaan kuvake valita ruudulle aukeavasta dialogista, joka on samanlainen kuin aloitusvalikon tiedostoikkuna. Kuvakkeen nimeksi voidaan antaa myös mikä tahansa jokerimerkeillä: tähti (*) merkitsee mitä tahansa merkkijonoa ja kysymysmerkki (?) merkitsee mitä tahansa yksittäistä merkkiä. Esimerkiksi A* merkitsee kaikkia merkkijonoja, joiden ensimmäinen merkki on A, ja A?E merkitsee kaikkia merkkijonoja, joiden ensimmäinen merkki on A ja kolmas merkki E. Toinen merkki voi olla mikä tahansa.
Kuvakekirjastot
Kuvakkeita voidaan koota yhteisiin kuvakekirjastoihin. Kuvakekirjastot ovat VLB-päätteisiä tiedostoja, joihin lisätään kuvakkeita joko KUVAKE Tallenna-toiminnossa tai jo levyllä olevia kuvaketiedostoja KUVAKE Kirjasto Lisää-toiminnolla.