Lattialämmitysmitoituksen eri vaiheet
Lattialämmitysmitoitus vaatii toimiakseen asioiden läpikäymisen tietyssä järjestyksessä, jotta mitoitus onnistuu. Jos tätä ei noudateta, toiminnot antavat virheilmoituksia ja käynnistävät esim. mitoitusasetukset, jos käyttäjä ei niitä ole vielä määrittänyt.
-
Projektien kerroksien määrittely
-
Tilamääritykset huoneisiin
-
Jakotukkiparien laitto kuvaan
-
Syöttöputkien piirto jakotukkipareilta huonetilaan (ei pakollinen, mutta suositellaan oikean piirin pituuden määrittämiseksi)
-
Haetaan lämpöhäviöistä huone, jossa on suurin W/m2 -arvo ja mitoitetaan sen piiri matalimmalla menoveden arvolla mikä mahdollista
-
Mitoitetaan muut piirit (jos virtausta ei saada turbulenttiseksi, otetaan piiristä ylitehoa tai muutetaan piiri pitemmäksi)
-
Jakotukkiparien tasapainotus
-
Jos kohteessa useampia jakotukkipareja, joissa linjasäätöventtiilit, jatketaan mitoitusta lämpöverkoston mitoituksella
Jos suunnittelukohteessa on käytetty useita lattiamateriaaleja, joissa on suuruudeltaan erilaisia lämmönvastuksia, Rdelta m2K/W, täytyy tämä ottaa mitoituksessa huomioon. Yleensä ei suositella käytettäväksi lattialämmitystä kohteissa, joissa lattiamateriaalin Rdelta arvo on yli 0,15. Käytettäessä askeläänieristeitä lukema kuitenkin ylittyy kohtalaisen helposti. Kohteissa, joissa on esim. klinkkeriä ja lautalattiaa lattialämmityksessä, joudutaan usein sunttaamaan eri lämpöistä menovettä eri jakotukeille.
Haettaessa lämpöhäviöluettelosta suurinta W/m2 -arvoa, kannattaa huomioida myös huoneiden lattiamateriaalit. Suunnittelu kannattaakin aloittaa huoneista, joissa lattiamateriaalin Rdelta -arvo on suurin ja katsoa, pystyykö sen piirin määrittämällä menoveden arvolla mitoittamaan kaikki piirit, vai joudutaanko eri lattiamateriaalin omaavissa huoneissa käyttämään alhaisempaa menovettä.
Piirit tulee suunnitella niin saman pituisiksi kuin mahdollista. 100 m ja 10 m piirejä ei saada keskenään tasapainoon.