Lämpömitoitus- ja tasapainotusasetukset
![]() |
Layout-sovellus > Lämpö ja jäähdytys -välilehti > Mitoitus-ryhmä > Mitoitusasetukset |
Uusi verkosto lisätään Lisää -painikkeella. Verkostoja voidaan myös tuoda aiemmista projekteista Tuo... -painikkeella.OK -painikkeella asetukset talletetaan projektin tietoihin.
Verkostoja tulee luoda jokaisestai eri lämpöisesta verkostosta tai verkoston osasta.
Tunnusta käytetään verkoston putkien kokotiedoissa esim. L15 tai LIV15.
Verkostolle voidaan määrittää perusasetuksista poikkeavat värit Putkiston värit -kohdassa.
Nesteen ominaisuudet
Kullekin verkostolle määritetään verkoston lämpötilat, joiden mukaan määritetään nesteen ominaisuudet: nesteen tiheys, kinemaattinen viskositeetti ja ominaislämpökapasiteetti keskilämpötilalla. Muu neste -valinnalla kenttiin voi myös antaa omat arvot, jos haluttua nestevaihtoehtoa ei löydy valmiina.
Putket ja eristeet
Putkilaatu vaikuttaa käytettäviin putkikokoihin ja putken painehäviölaskentaan karheusarvon kautta. Linjat saavat putkilaadun tästä asetuksesta, jos putkelle ei ole määritetty laatua.
Putkilaadun pakotus asetukseen aktivointi johtaa putkilaadun vaihtoon koko projektissa (myös lukitut putket).
Putkikoon pienenemisen sallinta sallii putkikoon (sisähalkaisijan) pienenemisen mentäessä verkoston päätä kohti. Jos sallinta ei ole päällä ja putkilinjan koko on lukittu suureksi, niin verkostopäähän päin olevat lukitsemattomatkin linjat saavat kooksi vähintään lukitun linjan putkikoon.
2D-nousut
2D-kuvassa putkinousun halkaisija on 1.2 mm * mittakaava. Normaalisti putkinousun "koko" on tasokuvassa 60 mm. Jos nousun halkaisija eristeellä on yli 60 mm, saadaan nousut näkymään todellisen kokoisina. Tällä saadaan kuvan luettavuutta parannettua etenkin kuiluissa. Pienemmän kokonaishalkaisijan omaavat nousut jätetään oletuskokoon nousun näkymisen varmistamiseksi 2D-kuvassa. Eristyksen paksuus tulee aina vuorivillaeristyksellä. Muulla eristyksellä kokonaishalkaisijat voivat poiketa esitetystä.
Eristeet
Mitoitus asettaa haluttaessa eristyssarjat kytkentä- ja haaralinjoihin. Putkille menee tieto eristyssarjasta, jonka perusteella putkien 3D-pinnat piirretään eristyksien mittojen mukaan. Myös putken ala/yläkoron näyttö laskee aina todellisen ala/yläkoron putken koon ja eristyssarjan mukaan.
Eristyssarjat lisätään alla olevan taulukon mukaisesti:
|
Läpinousu |
muut |
Kytkentä |
Sarja23 |
Sarja25 |
Haara |
Sarja22 |
Sarja21 |
Putken muokkauksessa voidaan muokata myös mitoituksen laittamia eristyssarjoja putkikohtaisesti.
Mitoituskriteerit
Linjan koko mitoitetaan nopeuden ja kitkapainehäviön perusteella, jos putken kokoa ei ole lukittu (putkikokoa ei valita mitoituksessa). Putkikoko määräytyy siksi, jossa kumpikaan asetuksen raja-arvo ei ylity. Haaralinjoissa on mahdollisuus asettaa myös toinen alempi kitkapainehäviörajoitus, jos virtaus ylittää raja-arvon. Tällä saadaan mitoitettua löysemmäksi suuremmat haaralinjat. (Jos virtauksen arvona on 0, ei asetus ole käytössä.)
Kytkentälinjan minimivirtausasetuksella varmistetaan patterille sellainen virtaus, että patteriventtiilien pienintä esisäätöarvoa ei suunnitelmaan tule. (Reikä on niin pieni, että se tukkeutuu ajan saatossa, eikä patteri lämpene.)
Minimikoko on putken ulkohalkaisijan (rautaputkilla DN-koko) minimikoko. Tällä voidaan vaikuttaa esim. kannakoinnin tarpeellisuuteen. Joissain muoviputkissa on pieniä kokoja, joita ei kuitenkaan lämpö/jäähdytysverkostoissa koskaan käytetä, vaikka se mitoitusteknillisesti mahdollista olisikin.
Patterit
Meno- ja paluunesteen lämpötilojen avulla pattereille lasketaan luovutustehon ja annetun mitoitustehon perusteella virtaus.
Verkoston tyyppi (IFC-vientiä varten)
Verkostolle valitaan tyyppi, jonka mukaan verkoston osille määritetään järjestelmätieto. IFC-viennissä verkoston tyyppi määrittää osien värit, kun käytetään YTV 2012 mukaisia värejä.