Tulosta PLT- ja PDF-tiedostoon

Tulostuskomennoilla kuva voidaan tulostaa paperin lisäksi myös PDF- tai PLT-tiedostoon.

PDF-tiedostot

PDF (Portable Document Format) on tiedostomuoto erilaisten dokumenttien sähköiseen jakeluun. PDF-tiedostoja voi katsella ja tulostaa esimerkiksi ilmaisella Adobe Reader® -ohjelmalla (ladattavissa Adoben nettisivuilta www.adobe.com). CAD-kuvan voi tulostaa PDF-tiedostoksi ja lähettää tiedoston sähköpostilla eteenpäin. Tällä tavoin vastaanottaja voi tarkastella kuvaa, vaikka käytössä ei olisikaan CAD-ohjelmaa. Ohjelman luomat PDF-tiedostot ovat PDF/A-standardin mukaisia.

PDF-tiedostot on mahdollista tuoda CAD-dokumenttiin viitekuvana.

PDF-tiedoston tulostamiseen ei tarvita erillistä PDF-tulostinajuria, vaan PDF-tiedosto tulostetaan aivan samalla tulostimella kuin kaikki muutkin kuvat.

PLT-tiedostot

Joskus iso kuva halutaan tulostaa paperille mutta käytettävissä ei ole tulostinta johon saisi riittävän ison paperin. Tällöin tulostus toteutetaan PLT-tulosteena tulostuspalvelua myyvän kopiolaitoksen laitteilla. PLT-tiedosto sisältää tulostetun alueen lisäksi kaikki muutkin tulostuksessa käytetyt asetukset (esim. mittakaava, paperikoko, viivojen leveydet), joten kopiolaitoksen tuloste on juuri sellainen kuin asetuksilla on määritetty tulostusvaiheessa.

PLT-tiedostot tulostetaan aina kopiolaitoksen tulostusajurilla, ja tulostuksesta syntyvä PLT-päätteinen tulostustiedosto lähetetään sähköpostilla kopiolaitokselle tulostettavaksi.

PLT- ja PDF -tulosteen paperikoko

Tulosteeseen tuleva paperikoko valitaan samalla tavoin kuin paperille tulostettaessa. Mikäli tulostettava kuva on valittua paperia pienempi, PLT-tulosteessa paperista leikkautuu usein ylimääräinen osa automaattisesti pois. PLT-tulosteiden kohdalla ajuri huolehtii käyttämättömän paperin leikkaamisesta pois. Mikäli näin ei tapahdu, ajuri ei osaa tehdä sitä (ajuri tulee päivittää Windowsissa) tai automaattinen leikkaus on asetettu Windowsissa tulostinajurista pois päältä. PDF-tiedostoista ylimääräistä osaa ei automaattisesti leikata pois. Tyhjän paperialueen saa leikattua PDF-tiedostosta kun tulostimen asetuksissa rastittaa kohdan Poista PDF-tulosteesta tyhjät reunat (asetus ei toimi pala- eikä arkkitulostuksessa).
Paperin käyttämättömän osan leikkautuminen ei näy tulostuksen esikatselussa.

Tulostus PDF-tiedostoon

PDF-tiedosto tulostetaan normaalin paperitulosteen tapaan, mutta tulostusdialogissa määritellään että kyseessä on PDF-tuloste. Samoin tulostuvan PDF-tiedoston sijainti ja nimi tulee määritellä tulostusvaiheessa. PDF-tulostus tapahtuu samalla tulostinajurilla kuin paperitulostetta tehtäessä. Siispä erillistä PDF-ajuria ei koneelle tarvita eikä sellaista suositella käytettäväksi.

Kun kuva tulostetaan PDF-tiedostoksi, tekstit lisätään PDF-tiedostoon käyttämällä Windowsin TrueType-fontteja. Tällöin esim. tekstien etsiminen PDF-tiedostosta on mahdollista. Kaikista CAD-ohjelmien käyttämistä shx- ja ftf-fonteista ei ole TrueType -versiota, joten tekstit joudutaan lisäämään PDF-tiedostoon toisella fontilla. Tästä syystä näiden tekstien ulkoasu sekä koko saattaa olla näytöllä erilainen kuin PDF-tiedostossa. Oletuksena puuttuvissa fonteissa käytetään Arial.ttf -fonttia, mutta jokaiselle tällaiselle shx- ja ftf-fonteille voidaan määrittää PDF-tulostuskäyttöön eri fontti. Asetusta käytetään yleensä silloin, kun tietokoneella on ttf-fontti joka näyttää CAD-fontilta paremmin kuin oletuksena käytettävä Arial.ttf. Mikäli ulkoasu halutaan pitää alkuperäisenä, listalla näkyvälle fontille voidaan muokkaamalla vaihtaa Arial.ttf -fontin tilalle vaihtoehto "Tulosta grafiikkana". Tällöin ulkoasuun ei kosketa, mutta teksti menee PDF-tiedostoon viivoina eikä sitä siksi voi hakea tekstin haku toiminnoilla.

Huom! Rasterikuvien, upotettujen objektien sekä PDF-viitekuvien tulostus PDF-tiedostoksi ei onnistu vinosta näkymästä.

Toimi näin:

  1. Valitse haluamasi tulostuskomento, esim. Tiedosto > Tulosta.

  2. Määrittele tulostusasetukset normaaliin tapaan (esim. tulostustyylitaulukko, paperikoko, tulostettava alue).

  3. Valitse ensin Tulosta tiedostoon ja sitten PDF-tiedostoon.

  4. Jos haluat leikata tiedostosta tyhjän paperialueen pois, valitse Poista PDF-tulosteesta tyhjät reunat (asetus ei toimi pala- eikä arkkitulostuksessa).

  5. Syötä PDF-tiedoston nimi polkuineen kenttään tai valitse tulostuskansio napsauttamalla -painiketta.

  6. Napsauta OK-painiketta.

Tulostus PLT-tiedostoon

Koska PLT-päätteinen tulostustiedosto tulee aina luoda kopiolaitoksen tulostinajurilla, ko. tulostimen Windows-laiteajurit asentaa omaan tietokoneeseen ja lisätä tulostin ohjelmaan. Laiteajureita kannattaa ensisijaisesti tiedustella kopiolaitokselta.

Lisäksi tulostimelle tulee määrittää sopivankokoisia paperiarkkeja. Yleensä kyseessä on rullatulostin, jolloin paperiarkki voi olla suuri. Normaalitilanteessa tulostinlaite osaa katkaista PLT-tiedoston paperiarkista ylimääräisen osan pois.

  • Tulostinajurin lisääminen Windowsiin – Kopiolaitoksen käyttän tulostimen ajuri tulee ensimmäisenä lisätä Windowsiin tulostimeksi. Kopiolaitoksen käyttämä tulostinajuri kannattaa varmistaa kopiolaitokselta, mutta yksi yleisesti käytetty tulostin on HP DesignJet 1055 CM. Katso tarkemmat ohjeen tulostimen lisäyksestä Windowsin ohjeista.

    Mikäli Windowsista ei suoraan löydy oikean tulostinlaitteen ajuria, ajuri on haettavissa laitevalmistajan kotisivuilta (esim. www.hp.com).

  • Tulostimen lisääminen ohjelmaan – Kopiolaitoksen tulostin tulee lisätä seuraavaksi ohjelmaan, jotta PLT-tulosteet voidaan tehdä kopiolaitoksen tulostinta käyttäen. Katso tarkemmat ohjeet Windows tulostimen lisäämisestä kohdasta Tulostimen lisääminen.

  • Tulostimen paperikokojen asettaminen – Lopuksi kopiolaitoksen tulostimelle tulee lisätä tulostuksessa käytettävät paperiarkit. Mikäli tulostinajurilta ei löydy sopivankokoisia paperiarkkeja, tulee uudet paperiarkit määritellä Windowsissa suoraan tulostinajurille Custom -paperiarkkeina (ohjeissa kohta Pitkän paperiarkin lisääminen tulostinajurille). Tälläisiä erikseen lisättäviä paperiarkkeja luodaan yleensä rullatulostimille jotta paperista saadaan riittävän pitkä. Esimerkiksi Hepac -sovelluksessa käytetään tulostettaessa usein paperikokoa 914mm x 2700mm, ja tällainen arkki tulee luoda tulostimelle erikseen tulostinajurin Custom

PLT-päätteiset tulostustiedostot tulostetaan aina kopiolaitoksen tulostusajurilla. Tulostuksen jälkeen tiedosto toimitetaan kopiolaitokselle esim. sähköpostilla. Kopiolaitos tulostaa PLT-tiedoston mukaisen paperitulosteen tiedostosta. Koska PLT-tiedosto sisältää kiinteästi kaikki tulostuksen tarvitsemat tiedot (kuva, fontit, viivanleveydet, värit, mittakaava yms.), tuloste on aina oikeanlainen.

PLT-tiedostoja ei saa CADMATIC Draw'lla auki, joten ennen tulostusta on hyvä esikatselulla tarkistaa että tuloste on halutunlainen.

  1. Valitse haluttu tulostuskomento, esim. Tiedosto > Tulosta.

  2. Määrittele tulostusasetukset normaaliin tapaan (esim. tulostustyylitaulukko, paperikoko, tulostettava alue).

  3. Valitse Tulosta tiedostoon > PLT-tiedostoon, ja syötä PLT-tiedoston nimi polkuineen kenttään.

Huom! Osassa kopiolaitoksia mustavalkotulosteessa on käytössä asetukset, jotka tulostavat kaikki kuvan värit mustalla. Myös valkoinen tulkitaan väriksi, joten valkoisella värillä piirretyt peitot ja täytöt tulostuvat myös mustina peittäen alleen kaiken muun. Ongelma poistuu kun pyytää kopiolaitosta tulostamaan kuvan harmaasävynä (vaikka kuva olisikin tulostettu mustavalkoisena).

Lue myös