LVI-tasokuvan luonti

Layout-sovellus > HVAC-välilehti > Aloitus-ryhmä > Uusi LVI-kuva

Uuden tasokuvan luonti aloitetaan Aloitustoiminnot > Uusi LVI-kuva -toiminnolla.

Tasokuvatoiminnossa määritetään:

  1. Projektin hakemisto ja kuvan nimi.
  2. Logo ja otsikkotaulu sekä mallikuvan käyttö.
  3. Kerrosmäärittelyt; Rakennus, kerros ja suunnittelualue.
  4. Mittakaava; missä suhteessa kuva on tarkoitus tulostaa.
  5. Raamit; Lisätäänkö Määritä raamit -valinnalla tulostus- tai suunnittelutilaan raamit, otsikkotaulut ja logot.
  6. Arkkitehtikuvan haku; Viitekuvana (CAD tai PDF), rasterikuvana, rasterikuvana Rasta-sovelluksella tai upotettuna PDF-tiedostona.
  7. Kohdistuspiste; Valitaan käytetäänkö kohdistuspistettä.

Hakemiston määrittely

Jos viitekuvaksi liitettävä arkkitehtikuva on auki, voidaan tästä kuvasta hakea tiedot aloitustoimintoon valitsemalla -painike. Tällöin aloitustoiminnon Hakemisto ja viitekuvan -tiedot täytetään automaattisesti aktiivisen kuvan tietojen mukaan. Toiminto huomaa myös sen, jos arkkitehtikuva on ARK-nimisessä alikansiossa, jolloin varsinainen kuva luodaan projektin pääkansioon.

Mallikuvan valinta

Uutta kuvaa luotaessa voidaan käyttää mallikuvaa pohjana. Mallikuvan ei tarvitse sisältää yhtään elementtiä, vaan siihen voidaan määritellä esimerkiksi kuvan mitoitustyylejä.

Katso lisätietoja ohjeesta Pohja-, malli- ja harjoituskuvat.

Kerrosmäärittely

LVI-tasokuvan kannattaa lisätä suoraan kerrosmäärittelyihin valitsemalla sille rakennus sekä kerros. Toiminto lisää pudotusvalikoihin automaattisesti uuden rakennuksen ja kerroksen valittaviksi. Jolloin uuden rakennuksen tai kerroksen kuvan lisääminen kerrosasetuksiin onnistuu kuvan luonnin yhteydessä helposti.

Uusi rakennus tai kerros merkitään listassa plus-merkillä. Ja nimen perässä on muokkaus-painike, josta voi muokata uuden rakennuksen tai kerroksen tietoja. Uutta rakennusta tai kerrosta ei kuitenkaan lisätä projektin kerrosasetuksiin, jos sitä ei aloitustoiminnossa valita kuvan määrityksiin.

Kuvalle voidaan myös määrittää suunnittelualue, mikä mahdollistaa useamman kuvan per kerros.

Viitekuvan sisäiseen nimeen liitetään kerrostunnus ja suunnittelualue. Jos LVI-tasokuvia haetaan päällekkäin, näkyy arkkitehtikuvat oikein kerroksista, kun niiden nimet poikkekavat toisistaan. Lisätietoa kerrosmäärittelyistä.

LVI-tasokuvan mittakaava

Mittakaavaksi valitaan se mittakaava, missä suhteessa oma kuva on tarkoitus tulostaa. Arkkitehtikuvan mittakaavalla ei ole koskaan mitään merkitystä. Arkkitehtikuva on aina todellisissa mitoissa taustalla. Arkkitehdin käyttämä mittakaava näkyy useimmiten otsikkotaulussa. Jos arkkitehtikuvan mittakaava on eri, on otsikkotaulut eri kokoiset (käydään arkkitehtikuvassa skaalamassa samankokoiseksi tai tulostustilaa käytettäessä annetaan näyttöikkunaan sopiva suhde, jotta arkkitehtikuvan otsikkotaulu on paperikoossa oikein).

Määritä raamit

LVI-tasokuvan luonnin päätteeksi voidaan siirtyä suoraan raamin+otsikkotaulujen+logojen laittoon joko suunnittelu tai tulostustilaan.

Arkkitehtikuvan haku

Kohdistuspiste

Yhteisen Kohdistuspisteen tarkoitus on pakottaa eri kerroksien arkkitehtikuvat samaan koordinaatiston kohtaan, jotta läpinousut niin putkipuolella kuin kanavapuolella asettuisivat suoraan samoihin kohtiin rakennusta niitä suunniteltaessa kerroksesta toiseen.

Projektin ensimmäistä LVI-tasokuvaa luotaessa projektihakemistoon tallentuu rakennuksen kohdistuspiste.

Jos arkkitehti on projektin edetessä siirtänyt rakennuksen paikkaa koordinaatistossa, voidaan viitekuvan kohdistuspistettä tällaisissa tapauksissa siirtää Kohdistuspisteen muutos -toiminnolla.

Ensimmäistä arkkitehtikuvaa ei siirretä, mutta loput siirretään samaan koordinaatiston kohtaan ensimmäisen kanssa. Kohdistuspiste voi olla missä kohtaa kuvaa tahansa. Yleensä parhaat paikat ovat mahdollisten moduuliviivojen risteyskohdat, hissikuilun nurkka tai jokin muu paikka, joka menee läpi rakennuksen ja joka näkyy jokaisessa kuvassa.

Vinkki: Kuvan aloituksessa tarkistetaan kuvan koordinaatit, jos ne ovat valtavia, ehdotetaan kohteen siirtoa lähemmäs origoa. Tähän käytetään kohdistuspistetta avuksi. Siirron vastapainoksi rakennuksen kerrosasetuksiin lisätään rakennuksen koordinaatteihin vastaavat koordinaatit, jotta mallinnusprojekteissa eri mallit kohdistuvat oikein.

Huom! Mallinnusprojekteissa kohdistuspistettä ei tarvitse käyttää, kun arkkitehdin pohjat tulee olla oikeissa kohdissa valmiiksi.

Kohdistuspisteen paikan vaihtaminen

Jos arkkitehtikuva on tuotu viitekuvana ja arkkitehti on siirtänyt kuvaa kesken projektin, voidaan kohdistuspiste siirtää uuteen paikkaan Kohdistuspisteen muutos -toiminnolla (Aloitustoiminnot). Toiminto näyttää ensin nykyisen kohdistuspisteen ja sitten näyttää uusi kohdistuspiste. Kun toiminnolla näytetään uusi kohdistuspiste, siirretään kaikki kuvassa olevat elementit kohdistuspisteen siirron mukaisesti uuteen paikkaan.

Lue myös